Z jakiego powodu owady stanowią tak duże niebezpieczeństwo dla przechowywanych zbóż, główne metody ich pozbywania się.

Owady mogą dokonać naprawdę sporych zniszczeń w przechowywanej żywności, z tego też powodu wykorzystuje się rozmaite metody aby je wyeliminować. Nawet jeśli wiąże się to z użyciem rozmaitych środków chemicznych, to tego typu operacje są niezbędne, aby nie doprowadzić do dużych strat materialnych. Przykładowo przy zbożach takim zabiegiem jest fumigacja, zwana także potocznie gazowaniem.


Ma ona za zadanie wyeliminowanie głównych szkodników żerujących na ziarnach, to znaczy rozkruszka, wołka czy trojszyka. Wykorzystuje się do tego parę różnych substancji, które skutecznie niszczą owady, a równocześnie ich użycie nie wpływa na jakość zboża (pod tym adresem szybko zdobędziesz podpowiedź). Jak wywnioskować można po potocznej nazwie, przy fumigacji stosuje się gazową formę tych substancji, przez co jej skuteczność jest bardzo wysoka. Gaz (czytaj więcej przeglądy instalacji gazowej) doskonale będzie penetrował najmniejsze nawet szczeliny i dociera pomiędzy ziarna, skutecznie eliminując wszystkie żyjące stworzenia. A po przeprowadzeniu całości procesu wystarczy tylko dokładnie przewietrzyć, aby mieć problem ze szkodnikami rozwiązany.

Obecnie najczęściej stosowanym środkiem jest fosforowodór. Jego ważną zaletą będzie to, że jest łatwy w zastosowaniu. Fumigacja zboża musi przebiegać w zamkniętych szczelnie wnętrzach, więc przygotowanie ich w dokładny sposób będzie jednym z najważniejszych etapów tej operacji. Ewentualne nieszczelności nie tylko obniżyłyby skuteczność procesu, ale również mogłyby być niebezpieczne dla pracowników. Przy różnych rodzajach obiektów stosuje się różne rodzaje uszczelnień, ich typ najlepiej ustalić z firmą, jaka będzie realizować takie zlecenie. Po uszczelnieniu wszystkiego dokładnie i zabezpieczeniu całego obiektu przystąpić można do samego procesu gazowania. W tym celu we wnętrzu umieszcza się pojemniki z gazem i uruchamia jego wydzielanie.

pole uprawne

Autor: Joao Bento
Źródło: http://www.flickr.com
Podczas całości procesu powinno się systematycznie sprawdzać stężenie czynnika i w razie konieczności zmieniać jego poziom. Po określonym czasie należy przeprowadzić odwietrzanie, które polega na pozbyciu się całego gazu z wnętrza obiektu (MAREK KORC RATMAR).