Ochrona i zabezpieczanie produktów pochodzących z ziemi

Zbliża się prawidłowy czas na to, aby pomyśleć o zabezpieczeniu zbiorów. Jeśli nie zostało to jeszcze zrobione, trzeba przystąpić do działania. W czasie posiewu doglądamy pola, odpowiednio nawozimy, rozpylamy środki wspomagające wzrost, a gdy przychodzi okres zbiorów, ziarno należy stosownie przechowywać.

zboża

Autor: Kathy Zinn
Źródło: http://www.flickr.com

Wiele jest firm, które zajmują się ochroną i wzbogacaniem terenów uprawianych przez rolników. Fumigacja, jako mechanizm, działa aktywnie w różnych gałęziach przemysłu. W przypadku pól uprawnych, fumigacja zboża polega na zastosowaniu substancji gazowych do kontrolowania wzrostu populacji szkodników. Wpływa to jednocześnie na owady, jak i gryzonie – co to jest gazowanie zboża. Stosowane do tego celu fumiganty są substancjami, które w określonej temperaturze i ciśnieniu, w stanie gazowym, powodują śmierć organizmów żywych zagrażających zbiorom polnym. Żeby cały proces przebiegał prawidłowo, powinna być zachowana odpowiednia koncentracja i proporcje stosowanych substancji. Jak przekonuje zespół z Katedry Entomologii Stosowanej w Warszawie, istnieją realne perspektywy wykorzystywania ozonu do procesu występującego pod nazwą – fumigacja zboża. W roku 2013 odbyła się konferencja, w czasie której rozprawiano właśnie na te tematy. W trakcie zgromadzenia przedstawione zostały różne modele postępowania i stosowania generatorów ozonu. Omawiano problemy i możliwości, a wszystko to z punktu widzenia różnych naukowców. Jak się okazuje, klasyczna fumigacja zboża stosowana jest głównie do unieszkodliwiania szkodników rozwijających się w magazynach.

Niezbędny jest Ci link do wpisu (https://www.linde-mh.pl/pl/)? Nie zamartwiaj się. W naszym następnym artykule wyszukasz wszystko, czego szukasz. Zapraszamy!

Fumiganty obecnie stosowane mogą efektywnie przeniknąć do traktowanego nim materiału, a następnie wydajnie zostać z niego wyprowadzone.

Procesom takim poddaje się produkty pochodzenia rolniczego, takie jak: pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, żyto, owies, gryka, proso, ale też mąka i wszystko, w co może być przetwarzana.
Fumigacja zboża, jako metoda, wydaje się być uzasadniona pod względem gospodarczym. Nie można nie zauważyć jej skutecznych efektów w momencie, gdy zastosowanie związków owadobójczych nie ma racji bytu. Aczkolwiek, z innej perspektywy, fumigacja zboża nie jest pozbawiona toksyn, w związku z tym wymaga stosowania specjalnych środków bezpieczeństwa w trakcie wykonywania pracy. Co więcej, jedynie uprawnione instytucje mogą wykonywać taką procedurę. Sprawdź firmę ratmar.com/